Je bent student. Jij wilt meer vertrouwen hebben in jezelf. Je hebt al stappen gezet om dat te bereiken, maar je bent nog niet zo sterk als je wilt zijn.
Loslaten wat anderen denken. Je wilt een leven waarin je doet wat je wilt zonder belemmerd te worden door angst of onzekerheid.
Je hebt wel wat inzichten opgedaan en bent al verder dan je was, maar dat gevoel van onzekerheid blijft knagen.
In deze blog vertel ik je hoe dat komt.
Heel simpel: Doordat je een essentiële stap hebt gemist. Een stap waarvan je niet kon weten, omdat niemand je dat vertelde. En omdat je het eerder niet vóelde.
Het zit zo:
Zelfvertrouwen krijg je pas, als je jezelf de waarde gúnt die je toebehoort. Ja, lees die zin nog maar een keer. Zelfvertrouwen krijg je pas, als JIJ jezelf de waarde GUNT, die je eigenlijk toebehoort.
Laatst sprak ik Nina, aan de ene kant een nadenkende, analystische en observerende studente. Aan de andere kant hield ze van gek doen, avontuur, reizen en was ze nieuwsgierig. Ze wil dingen graag doordacht aanpakken. Want door haar observerende vermogen, zag ze bij anderen altijd de kritische fouten, die ze zelf niet wilde maken. En waarvan ze zeker niet wilde dat anderen die ook bij haar zagen. Ze werd belemmerd te doen wat ze het liefste deed, ze koos altijd voor ‘safe’.
Waar ze van baalde? Ze ging nooit ergens helemaal voor. En miste dat ontzettend. Dat wilde ze veranderen. Maar ze twijfelde aan alles. Vooral aan zichzelf. Lang verhaal kort; pas toen zij zichzelf toestond fouten te maken – toestond dat het oké is om dingen te gaan doen – gewoon omdat jij ze WILT doen, merkte ze dat er wat veranderde.
En zo is het ook met zelfvertrouwen. Pas als jij jezelf toestaat waardevol te zijn, word je het ook.
Het is dus een misvatting dat je jezelf eerst beter moet leren kennen, om te zien waar je goed in bent. Het heeft geen enkele zin cursussen te doen die gericht zijn op het ontdekken van je talenten of je goede eigenschappen. Ook complimenten van anderen dragen niets écht wezenlijks bij zelfwaardering. Het helpt wel wat, maar nooit genoeg. Net zoals leren om positiever naar jezelf gaan kijken: Iemand kan het je wel zeggen, maar je gelooft het toch niet.
In het geval van Nina: ze had alle voor- en nadelen tegen elkaar af kunnen wegen, maar was er nooit uitgekomen. Zo is het ook met jezelf.
Pas als jij jezelf toestaat te zijn wie je bent, met ál jouw plussen en minnen, groeit je zelfvertrouwen. En zet je stappen. Dan vóel je wie je bent en kies je ervoor om te DOEN wat je zelf het liefste wilt. Ook als je niet zeker weet hoe dit uitpakt.
Dan maakt het geen fuck meer uit wat anderen vinden.
En je blijft jezelf. Integer, bescheiden, maar wél krachtig.
Je hoeft niet arrogant te zijn, je hoeft niet van de daken te schreeuwen dat je geweldig bent. Je hoeft niet eens jezelf 100% oké te vinden. Je hoeft alleen te gaan doen wat je echt graag wilt. En jezelf die keuzes te gunnen.
Het geheim van zelfverzekerd en krachtig voelen, is het nemen van de juiste acties.
Eerlijk is eerlijk. Je kunt je overal in verdiepen, blijven nadenken en reflecteren. Je kent jezelf dan door en door, maar uiteindelijk heb je er niets aan, als je dingen niet écht anders gaat dóen. Ik laat jou zien welke stappen dit zijn en hoe jij dat doet.
Laat mij jouw stok achter de deur zijn.
Zodat je vrijheid ervaart en kiest wat goed voor je is. En daarna, helemaal zelf, weer verder kunt.